O bezpečnosti okien

25.05.2013 14:15

Nedajte šancu zlodejom, alebo, aby vám nevypáčili okná!

Kriminalita vlámaním sa do objektov cez okná či dvere stúpa, a tak je na mieste otázka: Čo je príčinou, že sa dajú tak ľahko vypáčiť aj nové okná? Jednoznačnou príčinou tejto situácie je použitie lacného „štandardného“ okovania okna.

Štandardné celoobvodové kovanie používa na uzatvorenie krídla okna do rámu okna hladké valčeky -.čapy, ktoré sa v uzatvorenej polohe zasunú do zámky naskrutkovaného na ráme okna. Takéto kovanie je možné ľahko vypáčiť, nakoľko medzi rám a krídlo okna sa cez tesniaci (obvykle gumový) profil pomerne ľahko zasunie akýkoľvek nástroj na vypáčenie a vyzdvihnutím krídla okna o 5-6 mm, vysadí hladký valček – čap - zo zámky na ráme okna. Toto stačí urobiť na spodnej a hornej časti krídla, kde je kľučka a okno je otvorené. Podľa  názoru z jednej reportáže v televízii, vypáčenie trvalo 6 sekúnd! Nástrojom na vypáčenie môže byť veľký masívny skrutkovač (šroubovák) alebo aj kovový vyťahovač klincov (ľudovo nazývaný paiser), ktorý dostanete kúpiť v ktoromkoľvek obchode s náradím. Ak neveríte, pozrite si na stránke www.postavdom.sk  montážne videá, stavba od výrobcu kovaní Maco. Aj tu stačilo 6 sekúnd na otvorenie okna. Na videu vidíte, že zlodeji používajú úplne bežné náradie, a preto sa rovnakými nástrojmi skúša odolnosť okien aj v skúšobných ústavoch, podľa presne predpísanej metodiky, ktorá napodobňuje postup práce vlamača.

Možno budete namietať, že neoprávnene označujeme okná ako najslabší a najnebezpečnejší prvok ochrany obydlia. Áno máte pravdu. Podľa policajných štatistík, do objektov rodinných domov sa zlodeji najčastejšie vlámu cez terasové a balkónové otváravo-sklopné dvere - až 40 %, potom nasledujú okná (cca 30 % )a  na záver nasledujú vchodové dvere (cca 12 %). Zvyšok predstavujú vlámania cez pivničné okná a garážové dvere. Vlámania, keď zlodeji vniknú do objektu cez rozbité izolačné dvojsklá predstavujú iba cca 1 - 2 %.

Z tohto prehľadu je jasné, že pri kúpe nových okien a dverí by sme sa mali zaujímať o možnosti zvýšenej ochrany pred náhodným vlámačom (najmä) do rodinných domov. Navyše, veď všetci výrobcovia kovaní pre okná, dvere...majú vo svojich výrobných programoch kovania s bezpečnostnými prvkami.

Ako teda uvažovať nad bezpečnosťou?

Pod pojmom kovanie okna rozumieme kovový uzamykací mechanizmus inštalovaný po obvode krídla, ktorý spája krídlo okna a rám okna do jedného celku. Tento mechanizmus má obvykle niekoľko valčekov – čapov, ktoré sa pohybom kľučky do uzatvorenej polohy zasunú do protikusov - zámky naskrutkovanej na rám okna, čím sa uzamkne krídlo okna do rámu okna. Takto sú konštruované štandardné okovania okien či balkónových aj terasových dverí.

Už spomínané bezpečnostné kovania používajú namiesto hladkých valčekov – čapov ,čapy v tvare, tzv. hríbika. Tieto sa v zatvorenej polohe zasúvajú do drážky upraveného protikusu – zámky, kde je hlava hríbového čapu fixovaná proti vyzdvihnutiu. Pri páčení je teda potrebná obrovská sila (páka zo skrutkovača či „paisera“ nestačí), aby sa hlava hríbika vytiahla zo zásuvu zámky priskrutkovanej do rámu okna. V drevenom ráme držia min 3 skrutky v hmote dreva, v prípade plastových okien sú skrutky uchytené až do kovovej výstuhy rámu. Navyše, chýba aj priestor na vyzdvihnutie krídla, pretože hríbové čapy sú dlhšie. Kombináciou množstva takýchto bezpečnostných prvkov sa vytvárajú rôzne stupne bezpečnosti okien a dverí.

 

Triedy bezpečnostných kovaní

Problematiku bezpečnosti rieši inovovaná norma DIN EN 1627:2011, ktorá je v platnosti od novembra 2011. Norma zaviedla nové označovanie tried bezpečnosti, pretože zmenila pôvodné označenia bezpečnostných tried WK 1 – WK 6 na triedy RC 1 N, RC 2 N, RC 2 – RC 6(Resistance Class).Nebudem vám detailne rozpisovať odlišnosti novej a starej normy, pretože ide o náročné odborné texty, pretože  sa sprísnila metodika testov mechanickej odolnosti okna ako celku, ale aj skúšania jednotlivých komponentov mechanickým namáhaním ako je tlačenie na sklo,  páčenie, sekanie, odvŕtanie zámku či kľučky. Sprísnila sa aj váha zaťaženia v prípade dynamických aj statických skúšok. Pri ručnom pokuse o vlámanie sa pridávalo už spomínané zámočnícke náradie, takže, napr. pri páčení sa používajú dva skrutkovače, jeden s priemerom 8mm a druhý s priemerom 14mm. Menila sa aj doba „útoku“ zlodeja -  predĺžila sa na 2 – 15 min, a tak výsledný certifikovaný produkt teda okno alebo terasové či vchodové dvere by mal byť odolnejšie voči vlámaniu. Pre požiadavky bezpečnosti rodinného domu stačí vedieť, že nové označenie RC1N je príbuzné s označením WK1. V tomto prípade ide o základnú bezpečnosť po starom označovanú aj ako BASIC. Označenie stupňom bezpečnosti RC 2 je skoro totožné s pôvodným WK2, avšak sa rozdelilo na RC 2 N, kde sa sklo netestuje a RC 2, kde je testovanie skla povinné a musí byť v bezpečnostnej triede P4A alebo P5A. Stupeň RC 3 je podobný ako v pôvodnej norme DIN V ENV 1627:1999, kde bol tento stupeň označovaný ako WK3. Priložená porovnávacia tabuľka pomôže troška sa orientovať v tejto náročnej odbornej terminológii. Pre lepšiu názornosť tejto problematiky zvýšenia bezpečnosti svojho RD je tento článok ilustrovaný  schémou okien, kde sú farebnými krúžkami vyznačené miesta a početnosť umiestnenia bezpečnostných hríbikov podľa výšky zabezpečenia okna. Zdôrazňujem, že takto sa majú zabezpečiť aj balkónové či terasové otvárevo-sklopné dvere. Aj na priloženej grafike rodinného domu je názorne naznačené, aké stupne bezpečnosti odporúča norma DIN EN 1627:2011 inštalovať, aby okná, terasové dvere atď... boli pre náhodného zlodeja veľmi ťažko prekonateľné, zdržali ho, prípadne až odradili od zámeru vylúpiť akýkoľvek príbytok.

 Pár slov o konštrukčnej skladbe bezpečnostného kovania rôznych tried

Základnú úroveň bezpečnosti podľa nového označovania RC1 N, podľa starého označovania úroveň BASIC, zaručí inštalácia jedného či dvoch kusov hríbových čapov na strane kľučky. Táto trieda ochrany zabezpečí, že okno sa nepodarí otvoriť jednoduchým zlodejským náradím. Požiadavky na túto triedu stúpli, hríbové čapy  musia byť a tak sa dá konštatovať, že dnes požadovaná úroveň bezpečnosti zaručí majiteľom a užívateľom objektov istotu, že ich zlodej neprekvapí svojim bezhlučným otvorením okna, ako sa to často stávalo pri štandardných okovaniach, hlavne, ak spálne boli na poschodí a zlodej si „otvoril“ okno na prízemí.

Trieda bezpečnosti RC2 N je zrovnateľná so starou triedou bezpečnosti WK1 a aj s WK2. Vyžaduje si minimálne 4 body inštalácie bezpečnostných hríbov na jednom krídle okna či dverí. Je však mäkšia k použitiu bezpečnostného skla, ktoré v okne môže, ale nemusí byť. Obzvlášť v prípade fasádnych okien na poschodí, kde je predpoklad veľmi zložitého prístupu. Osobne, z môjho pohľadu, by som však pre balkónové či terasové dvere určite odporúčal použitie aspoň jednej bezpečnostnej fólie na vonkajšom skle (pozícia 2, čo znamená inštaláciu fólie z vnútra na prvom skle izolačného dvojskla). Zlodej môže po neúspešnom pokuse o vypáčenie krídla, skúsiť úderom rozbiť sklo, toto mu však len popraská... Dá sa predpokladať, že v takomto prípade zlodej svoj pokus o vlámanie vzdá. Veľmi rýchlo zistí vysokú úroveň zaistenia domu. Nebude ďalej pokračovať vo vylamovaní krídla, nakoľko mu ide o čas, aby ho nik nespozoroval pri jeho činnosti. Súčasne nastane situácia, že ďaľším vypáčovaním krídla nepoškodí okno či dvere tak, že bude nutné ich vymieniť celé.

Trieda bezpečnosti RC2 je už vysoká trieda bezpečnosti (predtým označovaná WK2). V tomto prípade je podmienkou použiť minimálne 8 inštalácií bezpečnostných hríbov na jednom krídle okna a použitie bezpečnostného skla je povinné. Taktiež aj uzamykacia kľučka je povinná. Ide už o okná so špeciálnym miestom použitia, napr. objekty, kde sú uskladnené dôležité písomnosti firiem či úradov, katastrálny úrad, daňové úrady, ale aj múzeá...Uplatnenie majú aj v rodinných domoch, kde majitelia vlastnia vzácne zbierky či obrazy. Tu sa tento spôsob ochrany už obvykle kombinuje s elektronickými zabezpečovacími zámkami a zariadeniami elektrického alarmu reagujúceho na tlak na okno... Takéto zabezpečenie je výborné, nepatrí však do témy základnej bezpečnosti okien nakoľko už ide o komplexný systém ochrany budovy a  nebudem ho teraz vysvetľovať.

Ďalšie triedy ako RC3 až RC6 nenachádzajú praktické využitie v RD, a tak ich zhodnotím len poznámkou, že ide o zvlášť konštruované okná do špeciálnych objektov, kde sa vždy musí vyrobiť prototyp okna či dverí, ktorého vlastnosti sa testujú pre konkrétnu funkciu.

Jednou spoločnou podmienkou všetkých stupňov bezpečnosti týchto „výplní otvorov“ je pravidlo, ktoré platí aj pre rodinné domy, a to je veľmi kvalitná montáž do otvoru stavby. Platia tu tiež prísne podmienky (podľa zatriedenia okien v stupniciach podľa normy) na kvalitu použitého materiálu z pohľadu pevnosti, životnosti, ale aj správnej dĺžky kotvenia do stavby. Aj montáži okien by teda majitelia mali venovať aspoň troška pozornosti, veď sú už známe prípady kedy za noc zmizli okná, ktoré cez deň namontovali... a nik nič nepočul!

Keď budete „riešiť“ svoje okná s výrobcom, opýtajte sa aj na jeho názor na tému zabezpečenia a bezpečnosti. Mali by ste dostať dostatočne kvalifikované vysvetlenie, aspoň na úrovni tohto príspevku. Nebudete musieť neskoršie tŕpnuť, ak sa dozviete, že na vašej ulici či u vášho známeho, dom vykradli zlodeji vypáčením okna na prízemí  alebo balkónových dverí. Zvlášť, ak sa dozviete cenu bezpečnostných hríbikov. Určite vám neurobia neriešiteľný problém pri financovaní vašej celoživotnej investície.

Ochrániť svoj rodinný dom voči zlodejom je možné aj vtedy, ak už máte namontované nové okná a nemáte ich dostatočne zabezpečené voči zlodejom. Kovania (od všetkých výrobcov, ktorý na Slovensku predávajú) je možné doplniť kovaniami s bezpečnostnými hríbmi - čapmi a zámkami. Nezabudnite ani na kľučky, ktoré je možné uzamknúť. Urobte to aspoň na prízemí svojho domu. Oplatí sa to pre pocit bezpečnosti. Verte tomuto argumentu. Ešte jeden argument, aby ste nepodceňovali zabezpečenie svojho domu proti vlamačom. Keď budete poisťovať svoj dom, opýtajte sa na podmienky poisťovne, môže sa stať, že agent vás „pozabudne“ upozorniť  aký stupeň bezpečnosti u okien požaduje poisťovňa,  keď sa čosi stane vaše poistenie bude zbytočné!!!, lebo ste nedodržal podmienky zmluvy, ktorú nik poriadne nedočíta. Toto je fakt z mojej každodennej praxe.

Ing. Milan Magula  Plastové okná MiMa s.r.o.